Warmtepompen

Op deze pagina vind je informatie over

Wat doet een warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een andere manier om je huis te verwarmen. De warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm water in je woning voor bijvoorbeeld douchen; de warmtepomp zorgt voor de verwarming van uw huis.

Als het buiten heel koud is, kan de cv-ketel bijspringen om de warmtepomp op dat soort momenten een handje te helpen. Doordat de cv-ketel dus minder te doen heeft, ga je tot wel 80% gas besparen.

Full electric warmtepomp

Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een volledige elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

Je gebruikt alleen stroom en geen aardgas meer.

 

Veel informatie over warmtepompen vindt u op de website van  Milieucentraal. 

Welke warmtepomp is geschikt?

Wanneer isoleren niet mogelijk is of erg duur is, maar je wel gas wil besparen voor het verwarmen van je woning, kies dan voor een hybride warmtepomp.

Als je een bestaand huis hebt dat slecht geïsoleerd is, kun je met een hybride warmtepomp beginnen zodat je toch meteen gas bespaart. Je kunt dan in de jaren erna de isolatie van je huis aanpakken om nog meer gas te besparen.

Als je op den duur je hele bestaande huis hebt geïsoleerd, is het een optie om dan de full electric warmtepomp aan te schaffen om helemaal van het gas af te gaan.

Wanneer je huis nieuw is (richtlijn is 2005 en jonger) of al goed geïsoleerd of als volledig isoleren wel één van de mogelijkheden voor je is, dan is een all-electric warmtepomp geschikt!

Wat kost een hybride warmtepomp?

Speciale actie van installateurs met betrekking tot de aanschaf Intergas Xtend warmtepomp

Hybride warmtepomp en installatie**

    € 5.923,49

ISDE-subsidie

–  € 2.400,00
   __________

  € 3.523,49
   __________

Stimuleringsbijdrage Aardgasvrij Dalen

–  € 2.400,00
   __________

Prijs warmtepomp + installatie*

€ 1.123,49

*   Dit is het bedrag zonder ‘meerwerk’. Eventuele maatwerkaanpassingen vallen niet onder bovenstaand bedrag en worden door de installateur meegenomen in de offerte.
**  buiten het DACS-HW project kun je ook kiezen voor een andere warmtepomp. Deze prijs en het totaalbedrag zal dan anders zijn. De Intergas warmtepomp is slechts een voorbeeld. Je kunt elke warmtepomp kopen zolang deze maar voorkomt op de ISDE meldcodelijst. Je eigen gekozen installateur weet hier alles van. De keuze is dus geheel vrij.

Stimuleringsbijdrage AardgasvrijDalen

Je kunt deelnemen aan het Project AardgasvrijDalen en aanspraak maken op een stimuleringsbijdrage, die voor de Intergas Xtend warmtepomp € 2.400,00 bedraagt. Deze bijdrage wordt verleend in aanvulling op de reeds verstrekte ISDE-subsidie. Lees hier meer over de stimuleringsbijdrage van Dalen.
De Xtend van Intergas is een voorbeeld, buiten het DACS-HW project kun je ook kiezen voor een andere warmtepomp. Je bent daarin vrij zolang deze maar voorkomt op de ISDE meldcodelijst.

DACS-HW

Als jouw adres voorkomt op deze lijst, dan kun je meedoen aan het onderzoeksproject DACS-HW. Je krijgt dan een extra deelnemersvergoeding van € 1.000,- naast de ISDE en de stimuleringsbijdrage van Aardgasvrij Dalen.

Lees meer over het DACS-HW project.
Ook als je niet op de lijst staat is er de mogelijkheid is om de warmtepomp uit het DACS-HW project tegen dezelfde voorwaarden aan te schaffen m.u.v. van de deelname vergoeding.

Subsidie voor een warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt sterk af van het soort warmtepomp en het vermogen. Zo wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker.
Vanaf 2024 krijg je geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Er is een overgangsregel als je de warmtepomp in 2023 hebt gekocht, maar hij pas in 2024 wordt geplaatst: dan krijg je de subsidie nog wel. Voor een warmtepomp met energielabel A+++ of hoger krijg je in 2024 € 225 extra subsidie.

Combineren met isoleren

Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook een aantrekkelijke subsidie voor de isolatiemaatregel! Bekijk de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

Subsidie voor:

Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel.
De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcodelijst op rvo.nl.

Op de pagina bijdrage/ subsidie vind je meer informatie en in het artikel ‘Heeft u vragen over de ISDE-subsidie en de stimuleringsbijdrage Aardgasvrijdalen’