Eenvoudig thuis besparen
Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die je kan nemen om al te beginnen met gas (en geld) te besparen.
De energiecoach kan ook samen met jou kijken wat er eenvoudig verbeterd kan worden.
En kijk voor meer tips op de website Milieucentraal.nl of vraag gratis advies bij het Isolatieloket.
Door reflecterende folie te plaatsen achter je radiatoren, geven deze hun warmte af aan je kamer in plaats van je muren. Denk ook aan de plaats van de bank: als die juist voor de radiator staat, kan de radiator minder warmte kwijt in de ruimte.
Door kieren bij buitenmuren en -ramen verliest je huis kostbare warmte. Zelfs via je brievenbus kan warme lucht naar buiten stromen. Dicht dus de kieren of laat dat doen.
Voor een gezond binnenklimaat is ook ventileren noodzakelijk.
- Door de gordijnen `s avonds te sluiten, vormen ze een extra isolatie voor je woning. De stilstaande lucht tussen het raam en de gordijnen houdt veel warmte vast. Zorg ervoor dat de gordijnen niet voor je radiator hangen. Dan kan de radiator geen warmte uitstralen naar de kamer.
- Doe overdag de gordijnen goed open als de zon schijnt! Dan maak je optimaal gebruik van de gratis warmte van de zon.
Door warmwaterleidingen te isoleren, koelt het water dat hier doorheen stroomt minder snel af. Er is speciaal materiaal dat om de leidingen past.
- De temperatuur overdag één graag lager bespaart gemiddeld 7% op je energieverbruik voor verwarming.
- Zet een uur voordat je gaat slapen of voordat je gaat vertrekken de verwarming alvast lager. Het scheelt je zo een aantal procent op je energiegebruik. Met een gewone cv-installatie raden wij 13 tot 15 graden aan. Met een hybride warmtepomp wordt dat anders: dan wordt aangeraden de thermostaat 1 of 2 graden lager te zetten omdat het opwarmen van de cv langer duurt. Wil je sneller opwarmen, dan springt de cv-ketel aan en dan verlies je het voordeel van de hybride warmtepomp. Het huis koelt dan niet teveel af en kan ’s ochtends zonder veel extra energie weer opwarmen.
- Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij de verwarming, fornuis of de zon.
Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt gemakkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij. - Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat. Die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Echter als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van het koken op gas.
- Zet apparaten uit wanneer u er geen gebruik van maakt. Laat dus bijvoorbeeld TV, radio en computer niet zomaar aan staan; bij voorkeur ook niet op stand-by.
- Koop apparaten met een laag energieverbruik. Let bij elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met energielabel A, A+ of A++ is het zuinigste en bespaart veel energie.
- Benut het daglicht zoveel mogelijk.
- Gebruik alleen LED-lampen. Doe zoveel lampen aan als nodig en niet meer.
- Laat verlichting niet onnodig aan: doe lampen uit als je (ook voor korte tijd) een ruimte verlaat. Laat ook zuinige lampen niet onnodig aan.